085 - 0240 058 info@hollandquaestor.nl

Door de brexit zijn het aantal bedrijven dat de oversteek waagde vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland bijna verdubbeld. Sinds het brexitreferendum van 2016 hebben 140 bedrijven zich gemeld vanuit het VK. Tot vorig jaar ging het in totaal om 62 bedrijven. 78 bedrijven vestigden zich in Nederland, meldt Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Het gaat vooral om bedrijven in de dienstverlening, zoals fintech, it en de media- en reclamewereld. Alle bedrijven zorgen samen voor 4200 nieuwe banen en 375 miljoen euro aan investeringen in de komende drie jaar. Dat valt overigens in het niet bij de totale oogst van vorig jaar. Dit bestond uit ruim 400 bedrijven en zorgde voor 14.000 banen en 4,3 miljard aan investeringen.

Sinds 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaten. Tijdens de transitiefase tot eind dit jaar gelden de Europese regels nog. Volgens NFIA is het nog de vraag of het sluiten van een nieuw handelsverdrag genoeg is voor die periode. NFIA praat met 425 bedrijven die nadenken over een verhuizing of het openen van een extra kantoor in Nederland vanwege brexit.

Niet alleen Britse, maar ook Amerikaanse en Aziatische bedrijven willen in de EU zaken blijven doen. Ongeacht de uitkomsten van de onderhandelingen over een handelsdeal.